Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen

Voorlichting op locatie

Op vrijdagavond 13 april heeft Davie in de kantine van korfbalvereniging Stormvogels een presentatie gehouden samen met Remko Corbijn. Vanuit de vereniging was de vraag gekomen hoe je moest handelen als er iets gebeurd met iemand tijdens het sporten. 

De avond begon met een interactieve quiz waar de kennis van de belangstellenden op de proef werd gesteld. Daarna kwamen de meest voorkomende ongevallen en situaties aan bod die men in het ergste geval zou kunnen verwachten bij een brede sportvereniging zoals Stormvogels. Hoe dien je te handelen in situaties die wel of niet levensbedreigend zijn. Hoe kan je blessures voorkomen en de rol van hulpmiddelen hierbij.

Maken braces je gewrichten nu zwakker of niet?

Ook het onderdeel preventie kwam tegen het einde van de avond aan bod. Al gauw kwam het onderwerp hulpmiddelen en braces aan bod.

Een aaname die vaak gemaakt werd, mede door de fysiotherapeuten, is dat het gebruik van een brace of hulpmiddel ervoor zorgt dat een spier of gewricht zwakker wordt. Maar is dat ook echt zo? Tot op heden was er nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van braces op de prestatie van spieren en gewrichten.

In januari 2016 is er een onderzoek gepubliceerd wat het effect van kniebraces op de spierkracht en spierefficiëntie heeft gemeten. Men was in de veronderstelling dat gebruik van een kniebrace zou leiden tot een afname van de spierkracht en spierefficiëntie van de bovenbeenspieren bij mensen met slijtage van de knieschijf. In deze studie moest de helft een brace dragen gedurende minimaal 7 uur per dag, de andere helft kreeg dit niet. Verder ondergingen ze allemaal geen enkele andere vorm van therapie afgezien van de brace en hun gebruikelijke pijnmedicatie.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de groep die de brace gebruikte over meer spierkracht en spierefficiëntie van de bovenbeenmusculatuur beschikten na 6 weken. Dit in vergelijking met de groep die geen brace had.

Deze studie gaf ook aan dat het dit positieve effect mogelijk ook voor andere braces bij andere klachten zou gelden. Zij zijn zich er niet van bewust dat er een reden zou moeten zijn waarom dit effect bij andere braces zou verschillen.

Bron: The Effect of Knee Braces on Quadriceps Strength and Inhibition in Subjects With Patellofemoral Osteoarthritis, door: M.J. Callaghan, M.J. Parkes en D.T. Felson. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy | Volume 46 | Nummer 1 | Januari 2016 Link