Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen wat problemen kan geven in de aan- en afvoer in het weefsel met vochtophopingen als gevolg. 

Verschillende soorten oedeem

  • Primair Oedeem: Dit betreft een oedeem als gevolg van een ontwikkelings- of functiestoornis van de lymfevaten/klieren. Dit kan aangeboren zijn, maar kan op latere leeftijd pas tot uiting komen. Hoe dit komt is niet bekend.
  • Secundair Oedeem: De oorzaak van oedeemophoping valt buiten het lymfesysteem. Beschadiging van buitenaf zijn de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongeluk of door het verwijderen of bestralen van lymfeklieren bij een vorm van kanker.
  • Lipoedeem: Ophoping van vet en vocht in het weefsel. De aanwezigheid van vet in weefsel kan er voor zorgen dat het afvoerende effect van het lymfestelsel niet optimaal benut kan worden.
  • Veneus Oedeem: Als gevolg van een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop loopt er vocht uit de venen het omringende weefsel in. Het lymfestelsel kan deze hoeveelheid niet goed verwerken en er hoopt zich oedeem op. Oorzaken hiervan zijn spataders, trombose of hoge bloeddruk. 
  • Traumatisch Oedeem: Oedeem dat ontstaat na letsel als gevolg van een breuk, verstuiking/verzwikking of operatie.

Behandeling

Naast voorlichting en advies kan de oedeemfysiotherapeut verschillende behandelvormen inzetten om de afvoer van vocht te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn; manuele lymfedrainage, compressietherapie(zwachtelen), bewegings en ademhalingsoefeningen, lymftaping, fascietechnieken en het aanleren van oefeneningen gericht op zelfdrainage. In overleg met u wordt gekeken welke behandelvormen het beste in uw persoonlijk behandeling zullen worden gebruikt

Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om de situatie stabiel te houden.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht?:

Oedeemtherapie is bedoeld voor mensen met een aangeboren oedeem of een oedeem die ontstaat na een operatie, bestraling, spataderen of een ongeval, waardoor het gebied rondom de lymfevaten is beschadigd en hiervan last hebben bij hun dagelijks functioneren.

Contact

Voer a.u.b. een geldige naam in.
Voer a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Voer a.u.b. een geldig telefoonnummer in.
Voer a.u.b. een geldig onderwerp in.
Voer a.u.b een geldig bericht in.
Vink a.u.b. de captcha aan.